Carsten Reidies Bjarkam

Professor i neurokirurgi, ph.d., dr.med.,

Carsten Reidies Bjarkam har skrevet 25 artikler

Fagansvarlig for 6 kategorier:

  1. Hjernenerver 19
  2. hjernenerver 1
  3. Nervesystemets anatomi 228
  4. nervesystemets anatomi 69
  5. Neurokirurgi 55
  6. neurokirurgi 42

Biografi

Klinisk professor (lærestol), specialeansvarlig overlæge, ph.d., dr.med.,

Neurokirurgisk Afdeling, Klinik Hoved-Orto, Aalborg Universitetshospital, Hobrovej 18-22, 9000 Aalborg.

Klinisk viderespecialisering indenfor neurokirurgisk rygkirurgi med fokus på minimal invasive rygkirurgi, cervikal frakturbehandling og større kirurgiske frilægningsprocedurer hos ældre patienter med slidgigt.

Forskningsmæssigt har jeg gennem de sidste 25 år (ph.d., og dr.med.) arbejdet med at udvikle grisen som neurokirurgisk forsøgsdyrsmodel for forskning rettet mod studier af neuromodulationsbehandling med virale vektorer (genterapi), og dyb hjernestimulation (DBS) ved Parkinsons sygdom. Jeg har i dette forløb udviklet minigrise Parkinson modeller baseret på MPTP og 6-OH dopamin læsionering af basalgangliestrukturer, samt beskrevet minigrisens hjerneanatomi, og udviklet et stereotaxisk atlas og stereotaxisk teknik som muliggør præcis implantation af neuromodulatorisk udstyr i grisens hjerne (ph.d. og dr.med. afhandlinger). Der er herved skabt en non-primat stordyrsmodel som muliggør translationel forskning i neuromodulationsbehandling herunder genterapi rettet mod bl.a. Parkinsons sygdom. 

Aktuelt er jeg som den første professor i klinisk neurokirurgi ved Aalborg Universitetshospital lykkedes med at engagere afdelingens læger og vores lokale medicinstuderende i klinisk neurokirurgisk forskning indenfor områderne; SAH, Ryg, Tumor, Hovedtraume, Hydrocefalus, og Mikrodialyse. Ligesom jeg i gang med projekter, hvor vi direkte krydser eksperimentel griseforskning med kliniske studier indenfor Parkinson, hjerneabscess, og mikrodialyse ved svær hjerneskade.

Mit nyeste interesseområde er vælg klogt (choose wisely) indenfor neurokirurgi, hvor vi ikke bare har fokus på at vores behandlinger skal virke men også at de skal virke bedre end andre ligeværdige behandlingstilbud og være økonomisk fornuftige i forhold til den opnåede kliniske effekt. Jeg er i denne anledning hoved arrangør af den kommende kongres SNS2024 i Aalborg 3.-5. juni 2024 for Skandinavisk Neurokirurgisk Selskab med titlen "Choose wisely & Do no harm".  

Undervisning:

Jeg har siden 1994 haft mere end 1200 konfrontationstimer indenfor områderne Neuroanatomi og Klinisk Neurokirurgi.

Jeg er endvidere eneforfatter til dansksproget lærebog i neuroanatomi for medicinske studenter udgivet af Munksgaard Danmark. 248 sider. ISBN 87-628-0495-2, 6.oplag > 6000 eksemplarer solgt. 2. Udgave på 400 sider udgivet i 2015. og Hovedredaktør på Neurokirurgidelen i FADLs Kirurgi 3. udgave.