Helle Friis Proschowsky

Lektor, dyrlæge

Biografi

Helle Friis Proschowsky er lektor ved Københavns Universitets Institut for Veterinær- og Husdyrsvidenskab. Hun blev Cand. Med. Vet (dyrlæge) fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole i 1993 og er hvervede ph.d.-graden i 2003 på en afhandling med titlen ”Genetic and Epidemiological studies of Danish dog populations”. Sideløbende med ph.d.-studiet var hun ansat hos Dansk Kennel Klub (DKK) og udførte opgaver indenfor genetisk rådgivning og uddannelse af hundeopdrættere.

Fra 2003 til 2010 var hun ansat som først adjunkt og siden lektor ved Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab, sektion for Genetik. Her forskede hun primært i molekylærgenetiske metoder til diagnostik af arvelige sygdomme og som redskab til populationsgenetiske undersøgelser af hundepopulationer. I perioden 2010 til 2023 var hun ansat som specialkonsulent hos DKK og hjalp bl.a. med at implementere det uddannelseskrav til erhvervsmæssige opdrættere, der fulgte af den på det tidspunkt nye lovgivning, og som nu er omfattet af "Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hund". I perioden skrev hun en lang række populærvidenskabelige artikler om sundhedsfaglige emner til DKK’s medlemsblad HUNDEN.

I 2023 vendte hun tilbage til Københavns Universitet i sin nuværende stilling som lektor. Hun er tilknyttet Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd, og hendes primære forskningsområde her er arvelige og velfærdsmæssige problemstillinger hos hunde. Hun har været involveret i flere projekter om sundheden hos hunderacer med ekstreme racekarakteristika som f.eks. kort næseparti (brachycephale racer) og var med til at implementere BOAS-graduering i Danmark. BOAS-graduering er et redskab, der på baggrund af en klinisk undersøgelse kombineret med en løbetest kan evaluere vejrtrækningen hos racer som engelsk buldog, fransk buldog og mops.

Helle er medlem af WSAVA’s (World Small Animal Veterinary Association) Hereditary Disease Committee, der arbejder for at højne sundheden hos alle familiedyr gennem avl.