Arne Astrup

Professor

Arne Astrup har skrevet 51 artikler

Fagansvarlig for 2 kategorier:

  1. Ernæring 171
  2. ernæring 118

Biografi

Profil og samarbejde:

Arne Astrup er Senior Vice President og leder af afdelingen for Ernæringsvidenskab og forskning i overvægt i Novo Nordisk Fonden siden 2020. Han blev cand.med. ved Det Lægevidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet i 1981 og modtog i 1986 sin medicinske doktorgrad samme sted.

Han arbejdede på københavnske hospitalsafdelinger frem til 1990, hvor han blev professor og leder af Institut for Human Ernæring på KVL og, ved fusionen med Københavns Universitet og oprettelsen af Institut for Idræt og Ernæring i 2012, forsatte han som leder frem til 2020. Med 30 år er Arne Astrup den længst siddende institutleder på Københavns Universitet. Arne Astrup var i perioden 1998-2020 desuden overlæge i klinisk ernæring ved skiftende københavnske hospitaler.

Arne Astrup opdagede i 1996 sammen med professor Jens Juul Holst, at GLP-1 er et mæthedshormon hos mennesket, og deres patent bidrog til, at Novo Nordisk A/S fik en førende position i udviklingen af GLP-1 analoger til behandling af svær overvægt.

Arne Astrup var formand for Statens Ernæringsråd 1993-2001 og var derigennem drivkraften bag forbuddet mod industrielt fremstillet transfedt i fødevarer. Danmark blev derefter det første land i verden som forbød transfedt ved lov i 2004.

Arne Astrup har siddet i utallige internationale advisory boards og bestyrelser og var i fire år præsident for den internationale fedmeforsknings organisation World Obesity Federation.

På trods af sine lederstillinger har Arne Astrup været forskningsaktiv og skriver hyppigt i tidsskrifter som British Medical Journal, Lancet, Nature og New England Journal of Medicine. Han har til dato vejledt 42 ph.d.-studerende.

I 2018 blev Arne Astrup optaget på Web of Science' liste over de mest citerede forskere i verden sammen med 32 andre forskere fra de 5.000 akademikere ansat på Københavns Universitet, hvor han var den 5. mest citerede forsker.

Astrup blev udnævnt til Ridder af Dannebrogsordenen i 1999 af Dronning Margrethe II og til Ridder af Første Dannebrogsorden i november 2012.