Gastronomisk Leksikon blev udgivet af Det Danske Gastronomiske Akademi i 1998 og i en udvidet 2. udgave i 2009. Indholdet er tilgængeligt på gastrolex.dk og fra 2024 på lex.dk.

Se alle artikler fra Gastronomisk Leksikon på Lex.

Over 2.000 artikler

Leksikonet indeholdt over 2.000 artikler, der beskrev et bredt udvalg af fødevarer, køkkenredskaber, tilberedningsmetoder og madretter. Der var ligeledes artikler om madkultur fra mange lande, større historiske baggrundsartikler og flere hundrede biografier over vigtige kokke og gastronomiske personligheder.

Leksikonet var redigeret af Jørgen Fakstorp, Else-Marie Boyhus og i anden udgaven også Carl Th. Pedersen. De var alle medlemmer af Det Danske Gastronomiske Akademi og fik hjælp fra en gruppe af akademiets medlemmer.

Udgivelsen af 2. udgaven blev begrundet med den store udvikling i det gastronomiske landskab i 2000’erne med nye kvalitetsrestauranter og andre råvarer, ingredienser og metoder.

Indholdet kommer på nettet

  • I 2013 blev indhold fra Gastronomisk Leksikon gjort frit tilgængeligt på nettet på siden www.gastrolex.dk .
  • I 2023 besluttede Det Danske Gastronomiske Akademi at overgive rettighederne til indholdet til Foreningen lex.dk.
  • I 2024 bliver indholdet en del af Danmarks Nationale Leksikon på nettet og dermed frit tilgængeligt på lex.dk.

I de tilfælde, hvor denstoredanske.lex.dk allerede havde tilsvarende artikler, er indholdet blevet samlet i en artikel.

Efter at indholdet fra gastrolex.dk er blevet en del af lex.dk, vil indholdet fremover blive opdateret og udvidet af den gruppe af gastronomiske fageksperter, der er tilknyttet lex.dk .

En del af disse eksperter er samtidig medlemmer af Det Danske Gastronomiske Akademi.

Læs mere i Den Store Danske